Saturday, March 21, 2009

Earth Hour 2009

salam. da lame aku tak update blog. tade entry yg best & byk keje skit kat luar. tambah lagi dengan sibuk baca blog orang lain yg comey² n mantap². tak kurang ade gak blog yg menarik minat aku utk mengikuti luahan perasaan tentang dirinyer yg terkene layanan yg agak tidak memuaskan ati. maybe dia rase dia perfect agaknyer. abaikanla.. tak kose aku layan minah pelik tu.

maybe penglihatan dia terhalang diantara 2 kanta tebal depan biji mate dia tu kot? kalau tak cukup tebal sila ziarah england optical utk tambah power kay? haha

MySpace
whuteva! kat sini aku saje upload pic pasal Earth Hour yg akan diadakan pada 28 Mac ni. bukan konsert rihanna atau chris brown tapi suma rakyat Malaysia diminta utk menutup suma suis yg ade kat umah pada pukul 8.30PM - 9.30PM. tak kesahla suis ape pon. suis lampu ke, suis jamban ke, suma kasi tutup! ahaks! cam seronok je. tapi, xkan nak tutup suis fridge? nak mampus? kalau rosak sape nak tanggung? no no no! aku tutup suis lampu je la. tu kire support la gak kan? kalau padam suis tv plak taklerh nak tgk af? nak cucuk plug tv kat generator? ini tidak adil! hahaha! isk! penim! xkan nak buat bbq dalam umah? gile? kalau buat kat luar umah, ade plak jiran² yg tetibe sebelum ni tak penah bertegur datang mengaku sedara. duit da la tade. sen tgh kurang. xkan nak berkurung dalam umah? adoyai! tapi ape² pon aku cuba sedaya upaya support program nie. ala, setahun sekali je. tade hal la.. hehehe! sayangila bumi anda! ape yg aku tau ade 35 buah negara seluruh dunia terlibat dalam program ni. wah! meriah gak program nie w'pon sejam. hehehe! ape yg penting aku nak tgk ape yg akan jadi 28 Mac nie. adekah jadi seperti yg dirancang? same² kita sokong Earth Hour. kita tunggu dan lihat.

sila baca description dibawah yg dipetik dari laman web popular facebook!

Earth Hour started in 2007 in Sydney, Australia with 2.2 million homes and businesses turning their lights off for one whole hour. Only a year later and this event had become a global sustainability movement with up to 100 million people across 35 countries participating. Global landmarks such as the Golden Gate Bridge in San Francisco, Rome’s Colosseum and the Coca Cola billboard in Times Square, all stood in darkness, as symbols of hope for a cause that grows more urgent by the hour.

In 2009, at 8.30pm on March 28, we are asking people across the world to turn off their lights and join together in creating the vital conversation about the future of our precious planet. Earth Hour is a message of hope and a message of action. Everyone can make a difference.

It’s as simple as a flick of the switch. Join us for Earth Hour 2009.

video

9 comments:

  1. salam...maybe it's a briliant idea,sbb mungkin ini dpt mengurangkan pengunanan tenaga elektrik,tetapi..ada kemusykilan sikit..sebab,28.03 hari sabtu..erm..sure ker ada yg nak tinggalkan AF?ahaks...
    sejam switch off semua,for me it's ok la.bukan lama pun.fridge pun tak kisah off(fridge pun kosong,ketol ais jer dlm tu..hahaha),but maybe kita dpt tambah jugak..dlm masa satu jam tu,kita takyah gunakan kenderaan,kan?woooo...sunyi la mlm tu nanti.
    rasa saudara,mungkin tak stesyen tv buat jugak?kalau diorang buat,bagaimana org nak rakam peristiwa nie nanti kalau takder tenaga elektrik?
    erm..panjang plak komen saya...hehehe.but really nice kempen...kan?save planet earth..

    ReplyDelete
  2. baboon^albino ..
    thanx sbb komen..
    betul gak kate ko..
    ade ke yg nak tinggal af?
    adeh..
    maybe aku support but not full la..
    sbb aku ade fridge kat umah..
    mane bleh simply off camtu..
    rosak nanti sape nak bayar duit repair?
    chait!
    aku cuma padam lampu aje!
    itu pon kira support gak kan?
    hahaha!

    ReplyDelete
  3. salam..
    ahaks,kira ok lah tu bro,sbb masih kira menyokong gak kan kempen nie.ialah,bayangkan,sempat gak org buat gathering candle light sempena kempen earth hour nie..kira happening la.uish...gmana kat club-club iya?bergelap la nampak nya..ahaks!!
    yup,kita sokong AF sambil bergelap mlm tu nanti,yesss... ;)

    ReplyDelete
  4. ws
    ahaks!
    club happening kul bape pon bro..
    kalau dia suh off kul 1-3 memang club kosong ar..
    dj pon taklerh nak spin..
    hahahaah!

    ReplyDelete
  5. hurmmm...

    korang nak pening2 wat pe...af tuh ulangan dia esok smpi 6 kali....tinggal je laa..sore semua cam katak yg oke cuma hafiz huhuhu yang len ke lautttt!!

    sokongan untuk earth hour lebih penting!

    clubbing? kul 12 tgh mlm br happening! kannnn..

    time nenek2 tido kul 8.30-9.30 satu jam..x luak..

    fridge kalo tutup rosak?
    mengarut la ko az..

    ReplyDelete
  6. cik elva..
    ye ke tak rosak?
    hehehe!
    bukan ke kalau off fridge kene tggu 2 jam baru leh bukak?
    isk!
    abisla ais batu dalam tu?
    cair la dia..
    sape nak tggu?
    wakakakaka!

    ReplyDelete
  7. salam...
    huhhuhu...btol gak kata elva,clubbing maner jam 8.30pm-9.30pm...huahuahua.aku sokong clubbing jam 1-3am tu...hehe...eh,aku sokong aper nie tadi?clubbing ker earth hour? :P

    mohd ahmad ferk...ahaks,mengikut pendapat saya la,kalau tak silap,peti ais,kalau off then dibiar sejam,kira selamat kalau on balik.no problemo...but,kalau rasa tak pasti@tak berani mengambil risiko,takyah off ice box... :),kita off hp jer,jimat bateri hp n credit...hehehe.just kidding,jgn marah ;P

    ReplyDelete
  8. kalau nak sambut gak silakan.. tapi bergelap bebetul jangan pasang candle mcm baboon albino suggest tu.. sebab takde point la kamu sokong kempen ni sebab lilin tu lebih banyak keluarkan co2 berbanding lampu letrik tu sendiri..nanti kempen nak elak global warming jadi kempen gathering menambahkan global warming pulak. kalau nak sertai sesuatu event kita perlu lihat dari different side juga tak boleh ikut saja tanpa selidik.Also tau tak tenaga yg dibazirkan adalah 2 kali ganda semasa kita switch on the light?bygkan lps 1 jam tu berjuta2 org akan switch on lampu balik..berganda2 tenaga tlah dibazirkan berbanding hari2 biasa. dan byk lagi cons earth hour ni thats why i tak percaya dan tak join kempen ni. tapi sesiapa nak join silakan sebab hak individu..

    ReplyDelete